De laatste werkweek

Maandagochtend, ‘de haan’ wekte ons om 6.30 uur om ons klaar te maken voor het ontbijt bij Patty. Boterhammen met Zesta? Inderdaad. Na het ontbijt moesten er stenen gemaakt worden. Ook begonnen we met het opkuisen van de gronden van de 3 andere huisjes zodat ook hier de eerste lagen konden geplaatst worden. De spanten van het hoofdgebouw worden die dag bijna volledig afgewerkt. Na onze eerste werkdag van de laatste werkweek genoten we nog van een soda of een Tusker en maakten we ons klaar voor het avondmaal.

Dinsdag werden de schakelaars geplaatst. Ook werd de werf verder opgeruimd. De eerste lagen van de 3 huisjes zijn bijna af. Aan het einde van de werkdag zijn de spanten van het dak op het hoofdgebouw al voor de helft geplaatst. We hadden gehoopt dat Patty voor de laatste keer ‘chipchi may ay’ maakte, maar het werd ‘frietjes met kip’. Ook lekkeeeeeeer.

Woensdag de laatste werkdag en onze laatste dag in Chuka. De eerste lagen van de 3 huisjes werden afgewerkt. Het materiaal werd opgeruimd. Als we naar ons bouwwerk keken, voelden we ons tevreden met het eindresultaat.

We maakten die dag ook de geboorte van een ‘babygeit’ mee.

In de namiddag ging Robbe naar de winkel met Johan. Is er misschien een verassing???? Miguel en Jona ruimden de laatste spullen op. Tegen 17 uur moesten we verzamelen op de werf en werd er een drink gehouden met alle Afrikaanse helpers. Er werd ook gezongen en gedanst. Onze laatste avond kwam tot een mooi einde.

Donderdagochtend moesten we heel vroeg opstaan. Om 4 uur vertrokken we vanuit Chuka naar Nairobi, om vandaar dan met een andere bus naar Tanzania door te reizen. Onderweg naar Tanzania hebben we geslapen, van de natuur genoten en naar een film gekeken genaamd Mr. Bones. We kwamen aan op ons verblijf, de Biblecollege. De valiezen werden naar de kamers gebracht, er werd wat gerust en dan gingen we eten. Na het eten gingen we nog iets drinken en daarna was het bedtijd.

Vrijdag werd er eerst uitgeslapen. Na het ontbijt bezochten we eerdere projecten van het Mondibuild/Urafiki-project. Het project van 2008 en dat van 2010. We leerden er ook Fr. Willy kennen. Hij bracht ons naar de pastorie ‘Korongonie’ waar we werden uitgenodigd voor een kopje thee of een kopje koffie. We leerden ook Veronica kennen, een andere ‘dochter’ van Johan. In de namiddag zouden we een steenmijn bezoeken. Na 2 uur rijden kwamen we aan in een dorpje waar we te horen kregen dat we er niet binnen konden zonder een permissie. Dus dan maar weer terug naar het verblijf. We gingen vroeg naar bed, want er volgde een lange dag, want ’s anderdaags vertrokken we op safari.

Zaterdag werden we gewekt, terug door haan Johan, om 3.30 uur. Licht ontbijt, lunchpakket maken en vertrekken, want het is ongeveer 5 uur rijden naar ‘Ngorogoro’. Om 9 uur kwamen we aan in het safaripark. Laat het avontuur maar beginnen. In het begin zagen we vooral veel natuur omdat we een berg op moesten rijden. Als we op de berg stonden, werd ons alles duidelijk. Het safaripark bevindt zich in een krater van een oude vulkaan. We reden de krater binnen en zagen allerlei soorten dieren, waaronder twee groepen leeuwen. Wat een geluk! Tegen 17 uur vertrekken we terug om tegen 21 uur in de ‘Biblecollege’ aan te komen en terug van ons heerlijk avondmaal te genieten en daarna te gaan slapen.

Zondag was een dag van rust. We mochten uitslapen tot 9 uur. Om 10.30 uur gingen we naar de mis. Sommigen onder ons hebben een ‘paternoster’ gekocht en deze laten zegenen door de priester. Na de mis mochten we bij Fr. Willy gaan eten. Daarna gingen we naar ‘de stad’ om souvenirs te kopen en nog iets te drinken. Morgen vertrekken we naar Dar es Salaam om dan door te reizen naar Zanzibar. Zet de ‘cocktails’ al maar klaar. Een welverdiende ontspanning na 4 weken werken.

Maandag namen we vlug het ontbijt. De klok wijst ons 6.00 uur. Want om 6.15 uur komen de 6 pici picies ons oppikken. Elk een brommer, met valies, richting ‘Killimanjaro express’. De busmaatschappij die ons naar DAR zal brengen. Na een dagje in een mooie bus komen we uiteindelijk aan in Dar. We moesten nu nog een ‘taxi’ vinden om ons naar de plaats te brengen waar we één nacht gaan verblijven. Terug moest Johan ‘onderhandelen’ ivm de prijs. Veilig aangekomen kregen we nog een lekkere spaghetti aangeboden door Felista. We sloten onze dag af met een ‘baridi’ biertje. Slaapwel en tot morgen 05.30 uur……

Dinsdag namen we de boot naar Zanzibar. Maar eerst ons ontbijt bij Felista. (de derde ‘dochter’ van Johan en Katrien). Om 11.30 uur kwamen we in Zanzibar aan. Warm, warm en nog eens warm. Eens bij het ‘Flamingo guest house’ aangekomen, gingen we eerst bij de ‘Luucmaan’ eten. Typisch ‘African food’, en heel lekker. Nadien namen we nog een douche en rustten we nog wat uit. Daarna kregen we van Johan nog wat richtlijnen hoe we het best naar het centrum van ‘Stonetown’ wandelen. We bezochten nog wat winkeltjes en besloten om samen te eten op ‘Forozani’. De plaatselijke avondmarkt. Na het avondmaal bracht Johan ons naar de ‘Livingstone’ waar we de beloofde cocktails met veel plezier dronken. Ook maakten we nog kennis met Bella, de vierde(en laatste) Afrikaanse dochter van Johan en Katrien. We hebben de indruk dat Miguel zijn ogen nogal de kost geeft…

Vandaag gaan we de kruidenroute doen. Het belooft terug een mooie en leerrijke dag te worden. Nee, jongens, Bella gaat niet mee…. Morgen gaan we naar de ‘beach’…. en Bella gaat mee….

Maar 5 augustus begint te naderen… We nemen het vliegtuig vanuit Dar op Zaterdag 5 augustus om 3.45u. om dan om 15.40u. aan te komen in Amsterdam. Dan nemen we de Talys van Amsterdam van 18.34u. om dan in Brussel-Zuid aan te komen om 20.08u..

We gaan veel te vertellen hebben. Wat een ervaring… Bedankt!!!!!!!

 

Tot zaterdag in het station voor een blij weerzien!

Robbe, Tibo, Miguel, Jona, Jos en Johan.