Nieuwsbrief 3  Bouwkamp 2016 MOSHI TANZANIA

De zondag konden we welverdiend uitslapen, de haan kraaide maar om 9u30 in Moshi. Allen gezellig samen ontbijten en mooiste kleren aandoen voor de misviering hier in Korongoni. De misvieringen zijn hier een stuk swingender dan bij ons, het dansende koor maakt de eucharistie hier tot een waar feest! Na de mis deden we op een zondagse uitstap naar de Kilisiya waterfalls aan de voet van de Kilimanjaro. Het was een waar avontuur om door de jungle de kloof af te dalen. De pracht & kracht van de natuur raakte ons allen. Met behulp van de lokale kindjes geraakten we tot aan de voet van de kletterende waterval waar een heuse fotoshoot volgde. De lokale jeugd verklaarde ons zot ( omdat het hier voor hen “winter” is) maar we moesten en zouden zwemmen in het water van de hoogste berg van Afrika! Uitgezwommen en moe van de beklimming terug naar de pick-up vertrokken we huiswaarts, maar dit verliep niet volgens plan toen de thermometer van de auto in het rood liep… bedankt chauffeur! Toen we stopten zagen we de olie uit de motor lopen. Het kon de moraal niet breken, je bent niet in Afrika geweest als je geen autopanne meegemaakt hebt. Na een telefoontje kwamen de broeders ons vlug dépanneren. Uitgeput riep ons warme nestje ons om fris aan de maandag te kunnen beginnen.
De maandag was de Felix’en hun dag niet. Felix-Louis had problemen met zijn beugel en moest naar de tandarts op zijn Afrikaans: 6uur wachten om 10 minuten binnen te zitten. Poeponnozel werd hij er van. De Afrikaanse tandarts heeft wel één voordeel: zelfs hier valt af te dingen! Ondertussen ging op de werf alles vlot tot de andere Felix met zijn klikken & klakken van de stelling tjaffelde ( schuld van de plank n.v.d.r.) en er een paar gekneusde ribben aan overhield, gelukkig niets ernstig! Voor de rest verliep alles vloeiend. De buitenmuren stonden na een kleine werkweek al tot op raamhoogte. Alles verliep vlotter dan verwacht en zelfs het irritante voegwerk werd (meestal) met de glimlach gedaan.
De dinsdag zat iedereen weer fris & monter aan de ontbijttafel om 7u, klaar voor een nieuwe dag. Er werd een weddenschap afgesloten door Nele die het team uitdaagde om alle buitenmuren tot op raamhoogte af te werken die dag. Hoofdprijs: traktatie op een cocktail op Zanzibar! Dit lieten we ons geen tweemaal zeggen en als 1 team vlogen we in het werk met dat welverdiende terrasje al in het vooruitzicht! We werkten tot (bij sommigen letterlijk) de broeken ervan scheurden. Met maar een half uur overuren konden we tevreden en een cocktail rijker weer huiswaarts keren. We kregen die dag trouwens onverwachte hulp van een, tot dan onbekende, vrijwilligster. Sofia is een tandarts uit Ecuador die werkt in het dispensarium (dat door Mondibuild in 2009 werd gebouwd) en besloot haar vrije dag op te offeren om ons een handje toe te steken!
De woensdag maakte Nele promotie tot chef-logistiek en ging ze op missie om een betonmolen te gaan zoeken. Voorzien van een personal driver vertrok ze op queeste. De andere 4 werden in 2 teams verdeeld telkens één schrijnwerker en één bevallige assistente. De 2 teams begonnen de oude kerkbanken te vertimmeren tot bekisting voor de ramen. Alles verliep vlot en het was een welgekomen afwisseling op het zeulen met zware stenen. Logistiek in Afrika is juist net ietwat complexer dan in Europa. Dit kon Nele beamen toen ze 5 uren later terugkwam met een stuk schroot waarvan de Afrikanen ons een halfuur lang moesten overtuigen dat het weldegelijk een betonmolen moest voorstellen. Bon, ze zouden hem wel aan de praat krijgen zeiden ze. Het koste hen dan nog een uur om hem, net zonder ongelukken, van de pick-up te halen. Tegen het eind van de dag stonden de helft van de ramen in stelling. De dames waren timmerkunsten rijker.De volgende dag werden de ramen afgewerkt en verschoten we omdat we na een week al moesten beginnen nadenken over “den ellentrik”. Jana & Johan vertrokken om het nodige gerief te halen, dat na complexe berekeningen werd bepaald. Na keiharde onderhandelingen kwamen ze terug met een serieuze discount. Alles werd voorbereid om de ringbalk te beginnen: de betonijzers werden recht geplooid en op maat gesneden.
De vrijdag werden de bovenste 3 lagen stenen gelegd en voorzien van betonijzers. De 3 lagen zullen worden gevuld met beton om ons bouwsel zijn stevigheid te geven. Ook ditmaal kwam Sofia het team versterken en ze bracht zelfs heerlijke guacamolé mee voor bij de lunch. De avocado’s zijn hier verrukkelijk! We kuisten vroeger onze schop af want we werden om 18u30 verwacht voor een internationale mis: de father had gasten uit Ierland over de vloer. We maakten kennis en vierden samen de eucharistie. Hierna werden we allen uitgenodigd om aan te schuiven voor een waar banket (denk Obelix & Asterix in Afrika). We bleven tot 23u30 aan de tafel plakken en genoten van de afsluiter van een geslaagde werkweek.
De zaterdag konden de vrijwilligers (zonder verplichting) nog een voormiddag gaan werken en zo geschiedde. Tegen de middag keerden we terug naar het klooster en genoten we samen van de maaltijd. Nele & Cindy vertrokken na de middag naar de kapper om zichzelf een Afrikaans kapsel aan te meten; een marathon van 3uur stilzitten. Kan eens deugd doen na al dat werken. De ene was al contenter met het resultaat dan de andere. De rest van de groep ging nog eens wandelen in het levendige Moshi. Over ’s avonds valt niet veel te zeggen: vroeg in ons bedje want morgen vertrekken we op safari!
De haan kraait vroeg deze morgen: om 4u30 komt Johan ons wekken. Allemaal nog half in slaap vertrekken we richting Ngorogoro National Park. Vroeger een vulkaan groter dan de Kilimanjaro, maar door de magische kracht van de natuur nu een gigantische, indrukwekkende krater vol wildlife. Over de safari zelf zal ik niet uitweiden, want daar zal uw kleine spruit u in geuren & kleuren over vertellen. Ik zal u enkel meegeven dat het uitzicht adembenemend was, onze lunch genuttigd werd in het gezelschap van 20 nijlpaarden, we bijna verpletterd werden door een olifant en we tot groot ongenoegen van Felix-Louis geen kangoeroes gezien hebben.

Tot volgende week!!!